Expertes
Expertes

Des de l’any 2003 sóc investigadora de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, experta en l’anàlisi de conflictes armats i la construcció de la pau des d’una perspectiva de gènere, així com en l’agenda internacional sobre dones, pau i seguretat i l’aplicació de la resolució 1325 del Consell de Seguretat de l’ONU sobre dones, pau i seguretat. Les meves àrees principals de recerca són l’anàlisi de les causes i conseqüències dels conflictes armats des d’una perspectiva de gènere, analitzant fenòmens com la violència sexual en el marc d’aquests conflictes o el desplaçament forçat de població. En paral·lel, investigo sobre la construcció de la pau des d’una mirada feminista. Una de les àrees prioritàries de recerca és la de la participació de les dones als processos de pau, així com els vincles entre feminisme i pacifisme i el moviment internacional de dones per la pau.

He participat en processos de disseny de polítiques públiques de construcció de pau des d’una perspectiva de gènere, fent aportacions com a experta en consultes a la societat civil en processos com l’elaboració del Plan de Acción: Mujeres y Construcción de la Paz de la Cooperación Española de l’Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID); el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2015-2018 de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; o el II Plan de Acción Nacional sobre Mujeres, Paz y Seguridad del govern espanyol.

A més de la meva tasca com a investigadora, formo part de la Junta de la secció espanyola de la Lliga Internacional de les Dones per la Pau i la Llibertat (Women’s International League for Peace and Freedom), organització feminista de dones per la pau i l’antimilitarisme fundada el 1915 i sóc representant alternativa de la secció a la Junta Internacional.

Formo part del Consell Català de Foment de la Pau en qualitat d’experta.

  • Nom i cognoms María Villellas Ariño
  • Adreça Escola de Cultura de Pau
    Edifici MRA, Plaça del Coneixement
    Campus de la UAB, Bellaterra, Cerdanyola del Vallès